Eierdoppen verzameling

Mijn oma verzamelde eierdopjes, heel veel eierdopjes. In een antieke kast stonden ze in allerlei soorten en maten. Sommige waren heel oud en andere eierdopjes had ze net verkregen. Ze waren er van hout, glas, porselein en plastic. De favoriet van de kleinkinderen was een porseleinen eierdopje van een haas met een karretje. Daar wilden we allemaal ons eitje wel in bij het Paas ontbijt.

Altijd als we bij mijn oma op bezoek waren keken we even in de kast of er nog eierdopjes waren bij gekomen. Daarna keken we altijd even heel voorzichtig in het antieke kippetje. In dat kippetje zaten met Pasen altijd de paaseitjes en de rest van het jaar had ze er ander lekkers van chocolade in verstopt.

Toen mijn oma plotseling in een verzorgingshuis terecht kwam en daarna in 2002 overleed, werd haar huis verkocht. Het huis moest helemaal worden leeg en veel spullen werden over de familie verdeeld. Iedereen wilde natuurlijk wat eierdopjes mee naar huis maar wat deden we met de rest? Nu zou ik uitgebreid gaan zoeken naar andere mensen die eierdoppen verzamelden, zodat ik een andere verzamelaar heel erg blij kon maken met al deze met zorg bij elkaar verzamelde eierdopjes. Helaas ging dat toen toch nog niet zo makkelijk, Google werd nog veel minder gebruikt dan nu. Daarbij was er ook de tijdsdruk……Het waren niet alleen de eierdoppen maar ook alle andere spullen (kasten met inhoud, stoelen, banken, koffers, schilderijen etc. etc.) die een andere plek moesten krijgen. Als je meer dan 40 jaar in een huis woont, komen er steeds wat spulletjes met herinneringen bij.  

Gelukkig waren er toen al wel kringloopwinkels waar de overige eierdoppen naar toe gingen, maar wat had ik graag geweten of deze eierdopjes met net zoveel zorg werden behandeld door de nieuwe eigenaren. Gelukkig staat de haas met het karretje nog bij mijn zus en het antieke kippetje bij mijn moeder. Met Pasen zal de nieuwe generatie weer heel voorzichtig wat chocolade paaseitjes uit het antieke kippetje halen. Hebben jullie ook verzamelingen in de familie?

Plaats een reactie